top of page
Yazarın fotoğrafıToday Psikoloji

BEDEN ALGISI

Bugün, günümüzde yaygın olarak adını duyduğumuz bir diğer bir konu olan “beden algısı”na değinmek istiyoruz. Beden algısı, kişinin kendisini nasıl gördüğü hakkında düşünceleridir. Bu düşünceler kişinin kendi bedeni ile ilgili olumlu ve olumsuz duygularından oluşabilmektedir. Bedenimiz hakkındaki düşüncelerimiz her zaman gerçekte nasıl göründüğümüz ile ilgili olabilir veya olmayabilir…

Peki, bedenimize dair düşüncelerimiz nasıl oluşur? İşte burası karışık. Beden algımız, ebeveyn tutumları, erken dönem deneyimleri, yaş, cinsiyet, kişinin vücut yapısı ve ona verdiği anlam, medya baskısı, akran grupları gibi birçok faktörden etkilenebilmektedir. Örneğin, küçük yaşlarda masallar sonrasında ise filmler iyi karakteri; güzel, narin, ince tanımlarken, kötü kalpli olan karakteri ise “güzel” kalıbının dışında sunmuştur…


Günümüzde gelişen teknoloji ile beden algısı kavramının daha güçlü hale geldiğini son yıllarda konu özelinde yapılan araştırmaların da artması ile daha net görebiliyoruz. Özellikle, sosyal medya mecraları beden algısını en çok etkileyen durumlardan biri haline geldi. Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre diğer insanların fotoğraflarına bakmanın, görünüşümüzü onlarla kıyaslamamıza yol açtığını ve beden algımızı olumsuz olarak etkilediğini buldu. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; sosyal medyada en çok rastlanan durumlardan biri kilo ile güzelliğin bir tutulması. Olumsuz beden algısı oluşan bireyler; zayıf olduğu için beğenilen ve bu nedenle daha fazla beğeni ve takip aldıklarını düşündükleri sayfaları takip ederek o kişilere özenmekte, o ölçülerde olmayı hayal etmekte ve bunun için çaba göstermekte… Bu sağlanamadığında ise daha zayıf gözükmek uğruna çeşitli programlar indirip kendi gerçekliğinin dışında bir gerçeklik sunmaya çalışmakta…. Ve bu gerçek olmayan durum ile gelen beğenilme ile tatmin olmakta…

Bahsedilen bu durum ne yazık ki kendi gerçekliğimizden iyice uzaklaşmamıza ve özellikle kisinin kendisine güvenini ve hatta kendisine saygısını ciddi oranla olumsuz etkilenmektedir. Kişinin kendi bedenini ve varlığını kabul etmede zorluk yaşaması psikolojik zorlantıları da beraberinde getirmektedir. Araştırmalar göstermektedir ki; kendi bedenini fiziksel açıdan olumlu değerlendirenler olumsuz değerlendirenlere kıyasla ilişki içerisinde daha güvenli, değerli ve daha başarılı hissederler. Buna dayanarak olumlu beden algısının psikolojik iyi oluş için koruyucu bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tam aksi olan durum ise, yani kişinin beden algısının olumsuz olması, ne yazık ki depresyondan kaygıya, beden disformik bozukluktan yeme bozukluğuna birçok psikolojik düzensizliğe sebep olabilir. Bu konuda farkındalık sahibi olmak, sosyal medya tarafından bize pompalanan “ideal beden, ideal güzellik” algısını tarafsız bir şekilde değerlendirmek, kendimizi güçlendirmek için kendi bedeninizde sevdiğiniz ve benzersiz bulduğunuz özelliklerinize odaklanmak faydalı olacaktır. Ancak deneseniz bile bu sizin için adeta yıkılması zor bir duvar ise profesyonel desteğe başvurmanız oldukça önemli…

Yazar: Asistan Psikolog Viktorya Değirmenci

Editör: Uzman Klinik Psikolog Eda ÖZTÜRK BELET





26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page