top of page

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Her yeni bebek aile sisteminde minik bir krizdir. Heleki eşlerin hali hazırda çocukları varsa, bu minik kriz daha da büyüyebilir ve kardeş kıskançlığı tüm aile sistemini sarabilmektedir. Bu haftaki yazımızda anne-babaların en çok yaşadığı sıkıntılardan biri olan yeni bir kardeşin doğması ve bu durumla nasıl baş edebileceklerine dair pratik bilgiler yer almaktadır.

Kıskançlık, aileye yeni bir kardeşin gelmesiyle birlikte ya da sonraki yıllarda küçük çocuğun büyüğün oyununa karışmasına ya da anne-babanın ilgisini çekebilmek için büyükle rekabet etmesiyle ortaya çıkabilir.

Yeni bir kardeşin aile üyelerine katılması, çocuğun hayatı için stresli olaylardan biri olarak yorumlanabilmektedir. Ebeveynler yeni bir kardeşin olacağı fikrini çocukla ne kadar iyi konuşursa konuşsun, çocuk için bu durum gerginlik hatta travmatik bir duruma bile gelebilir. Çocuklar bu durumu, gerginlik, saldırganlık, inatlaşma vb. davranışlarla gösterebilir. Bazı çocuklar bu tarz davranışları ebeveynlerine de yöneltebilir. Çocuğa göre eve yeni bir bebeğin gelmesi anne-babanın suçudur. Çocuk, size gösterdiği bu olumsuz durumdan dolayı sevilmeyeceği korkusuna kapılabilir ve yoğun stres yaşamasına sebep olabilir.


Ebeveynlere önerilerimizden ilki; çocuklarınızın her birine ayrı vakitler ayırmak oldukça etkili bir yöntemdir. Çocuğunuz bu vakitte sizin onunla oyun oynamanızı da isteyebilir ya da bu süreçte sizin onu sadece izlemenizi de… Çocuğumla markete gidiyorum, alışverişe gidiyorum onunla her zaman vakit geçiriyorum diyebilirsiniz ama çocuğunuzun kendisine ayrılan bu özel ve değerli vakti kendisinin karar vermesine izin verin.


İkinci olarak; çocuğunuzla “gücün yer değiştiği” oyunlar oynayabilirsiniz. Kimi oyunda çocuk güçlü kimi oyunda ise siz güçlü olabilirsiniz. Bunu bir güç savaşı olarak düşünmek yerine bol kahkahalı ve bol saçmalamalı oyunlar olarak düşünebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz oyunlarda bebekmiş gibi bir role bürünebilir, burada sizde çocuğunuza bebekmiş gibi davranırsanız, belki de çocuğunuzun sevilmediğini hissettiğinde onu bu oyunla duygusal olarak da besleyip sevildiğini hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ya da siz bir bebek olup ona ihtiyacınız olduğunu hissettirirseniz merhamet ve yardım duygusunu çıkarmasına destek sağlayabilirsiniz.


Yazar: Psikolog Rukiye KÜÇÜKKAYA

Editör: Uzman Klinik Psikolog Eda ÖZTÜRK BELET



47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page